Nexus Design Centre

The nature of the Nexus space is welcoming people from different disciplines in one area to encourage collaboration and innovation. The dynamics of the Nexus space is represented by steady, directional, angled lines. An interdisciplinary project between Sustainable Design, Architecture and Interior Design the project aims to achieve a dynamic collaborative experience with spaces that bridge the gap between different cultures and disciplines. A resilient building catering to the eco-systems, the design and operation of the building is driven by resource availability and renewability. 

Initial concept sketches describing the characteristics of the building

Operational Diagrams show the progress of the form for design of the building

Programmatic arrangement and adjacencies with programs

FINAL LAYOUT-3a.jpg

The Basement Level includes sustainable services like water cisterns and showers for the workers traveling sustainably. Spaces are designed for resting pods and plotting zone to keep the excess noise and activity away from the main floors. ​

Floor Plans

The First Level has access to the main entrance lobby, monumental stair, central core, galleries as a public entity, and open office rooms and reading lounges at the back. A dynamic and prominent wall introduced for aesthetic and functional purposes. It provides structural support, space for sustainable building systems, and pockets for storage throughout the six floors. 

The Second Level is a continuation of the level below with an exterior terrace with vegetation and greenery. Lecture Halls are situated at the back for abundant daylight and acoustical privacy. 

The Third and Fourth Levels have atriums above the monumental stair providing access to continuous sunlight. The Third Level has a terrace opening up to event space to offer a strong indoor-outdoor connection. They have terraces providing shade for the lower floors on the East facade.

 

The Fourth Level has seating booths and working stations located within the wall to provide human interaction with the surrounding built elements. To enhance surprised collaboration, spaces are designed and located adjacent to the vertical circulation. 

The Fifth and Sixth Levels have seating pods and workstations located within the wall. The dynamic wall separates the public from private and focused collaborative spaces. Exterior terraces designed with vegetation provide an outdoor view and experience for the students. Open studios designed allow for enhanced engagement and teamwork. Breakout rooms at the back are private and acoustically separated.  

First Floor Gallery 

Sixth Floor Studio

Sectional Perspectives took to show the dynamic wall projecting out of the building and used for aesthetic purposes and organization of architectural and sustainable infrastructure. 

Detailed sections drawn to show the different approaches used for assembly of the exterior terrace. Type 1 shows an assembly system of plain aluminum flooring. Type 2 shows an assembly system with aluminum flooring as the boundary for a terrace planter. Type 3 shows an assembly system with aluminum on the boundary and wooden decked flooring. Type 3 is used in spaces that are accessed by the workers. 

The detail on the right shows the planter placed into the structure, the channel glass occurring on edge, and the flooring system incorporated in one system. It also shows the detail and layers of protection used to build an exterior planter. 

First Floor Entry Way

Third Floor Event Space

Exploded Axonometric

First Floor Gallery

Sixth Floor Collab Studio

© 2020 by Stuti Sampat. Created with Wix.com